goksnarehistoria.blogg.se

En blog för alla som är intresserade av Göksnåres historia

Fortsättning på historien om Göksnåre

Publicerad 2013-07-01 21:02:27 i Allmänt,

Här kommer fortsättningen på det jag kommit på om Göksnåres historia.
Hör gärna av er med kommentarer/rättningar edyl.

De lägsta delarna ligger på en nivå lägre än 5 möh, läget för den ursprungliga byn är på ca 10 möh. Vår fastighet ligger mellan 10 och 14 möh och där marken vid stora huset ligger på 11 möh.

Fortfarande vid vikingatidens slut hade byn troligen egen ”hamn” då en djup havsvik slutade ungefär mittför Sörgården (bil.3)

I den södra delen av byn mellan Sörgården och Nyhem finns två st stensättningar (gravanläggningar) och ett gravfält på ca 60x40 m med upp till ett 20-tal fornlämningar (bil.4) Den typiska (se ordförklaringar) dateringen är bronsålder, järnålder men då höjden över havet är ca 10 m kan åldern bestämmas till yngre järnålder.

Vid Storbergets södra sida där man kan tänka sej att det kan ha varit djupt vid strandlinjen påstås det finnas en järnring ( sk moring) fäst i berget. Frågan är om man vid denna tid, yngre järnåldern, använde det järn man hade till sådant. En förfrågan hos någon sakkunnig bör göras.

Omvärlden år 1050- 1600

Här börjar Medeltiden i Sverige.

I norra Uppland börjar sockenbildning ta form i slutet av 1100-talet.

Redan på sent 1200-tal påbörjas arbeten med att förbättra och utöka betes- och odlingsarealerna med hjälp av dikning. Vid denna tid börjar även kronan och kyrkan att ta ut skatt av medborgarna, vanligtvis i trakten av 10% (tionde)

Skatten skulle normalt betalas i pengar och därför sålde bönderna produkter tex på Älvkarleby marknad för att få kontanter.

När behov i form av tex krig uppstår ökade dock skattesatsen upp till 20-30%.

Hållnäs omnämns vid ett sånt tillfälle i skrift första gången i 1312 års markgäld, skrivs då Holdanäs.

Namnet består av Hållen=Huld=”den dolda hamnen. Jfr hölja. Hållen är namnet på den nuvarande by som tidigare var en ö. Efterledet –näs = ”näset mot ön Hållen.

På 1300-talet skedde en stor befolkningsminskning. Orsaken är inte helt klar men digerdöden som härjade 1349-50 var säkert en del i förklaringen.

I slutet av 1300-talet när havsnivån är nere på dagens 4-meterskurva har stora arealer havsvik omvandlats till strandängar. Dessa kan då ha tagits i besittning för en jordbrukande kolonisation som resulterar i byn Göksnåre.

Göksnåre omnämns i skrift första gången 1490, skrivs då Götznoor.

Betydelsen är inte helt klar. Ordet ”noor” i gammelsvenska betyder ”smalt vatten mellan två större vatten. Götz finns som personnamn och betyder där ungefär ouppnåelig. Omnämnandet finns i Upplands lagmansdombok från 1490-94 från det lagmansting som hölls i Rovsättra och där bönder från Göksnåre deltog. Göksnåre tillhörde då Valö socken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela