goksnarehistoria.blogg.se

En blog för alla som är intresserade av Göksnåres historia

Bouppteckningar, sammanställning och analys

Publicerad 2014-08-30 15:55:22 i Allmänt,

Bouppteckningar

Jag har gått igenom ca 60 bouppteckningar. De är upprättade mellan 1798 och 1865, dvs de kan sägas vara en beskrivning över människornas materiella verklighet under första halvan av 1800-talet.

Här finns med fattiga änkor, frälsebönder, äldre skattebönder, torpare, båtsmän mm. Det som inte finns är någon hel beskrivning över ett skattehemman, de uppteckningar som finns beskriver läget vid bondens dödsfall då själva hemmanet redan är övertaget, normalt av äldste sonen.

Av naturliga skäl finns det inte heller några beskrivningar över drängars och pigors materiella värld. Om man hade överlevt den farliga födseln och de unga åren var det inte speciellt vanligt med dödsfall i åldrarna 13-30 år, vilket var den ålder som pigor och drängar hade.

En bouppteckning kan bli en mycket detaljerad miljöbeskrivning. Inte bara det som finns i bouppteckningen utan minst lika mycket det som inte finns där säger oss en hel del om livet.

 

Byggnader: Torparna och skogvaktarna i Snickars har haft en speciell ställning. De har varit vad som kallas skattetorpare dvs de har själva ägt sin fastighet och mark trots att det inte varit ett eget hemman. Även de vanliga torparna ägde sina byggnader men de ägde ingen mark. Här följer några exempel:

Sockenskomakare och torpare Lars Andersson Hollman (1776-15/7 1831) och Caisa Persdotter (1771-) Han har 9 byggnader värda 3 riksdaler, bostadshuset anges som ”stuga med kammare och förstuga och tre fönsterluft.

Torpare Anders Wallström (1736-16/12 1811) och Maria (1756-10/8 1822) Han är fd saltpetersjuderiverkmästare och dräng. Hon är inflyttad. Hon anges i husförhörslängden som utfattig då hon är änka. I bouppteckningen efter honom, 1 stuga med spis utan tak 2 rd 24 skilling banco och 1 fähus och foderlada utan tak 2 riksdaler.

Kronobåtsman Anders Friskman (14/10 1746-4/7 1805) Hustru Anna (1750-) De har 6 barn.

Han äger byggnaderna vid torpet, stuga med förstuga och kammare med spis, en sädeslada, ett fähus, ett stall och en bod. Byggnaderna värderas till 14 riksdaler.

Så långt torpare, där vi ser att 1 rum inkl. kök samt hall med modernt språkbruk, är vad man kan förvänta sej. Detta många gånger för en familj med många barn och kanske tom en piga eller dräng.

Bondehemmanen är inte beskrivna, i frälsehemmanens fall för att de helt enkelt inte ägdes av brukarna och för skattehemmanen för att de redan övertagits före den äldre generationens död. Dokument kring dessa övertaganden skulle vara intressant att studera.

 

Kreatur: Djuren stod ofta upptagna först av allt och de var den enskilt största delposten i bouppteckningen. Mellan 30 och 50 % av hela boets värde (exkl byggnader och skulder) känns som en vanlig andel.

Frälsebonden hade i början av 1800-talet 10-20 djur men från 1830-talet hade detta ökat till 15-40 djur.

För skattebönderna lär dessa siffror ligga högre.

En torpare eller båtsman kunde ha ungefär 5 djur i början på århundradet och 10-15 st framåt mitten på 1800-talet.

De djur som fanns hos en frälsebonde i den senare delen av denna tid kunde vara fördelat på 2-5 hästar, 3-6 kor, 5-10 får, ofta en gris samt ett antal kvigor, kalvar, lamm mm. Inga höns finns redovisade.

I Göksnåre fanns 1850 2 skattebönder, 10 frälsebönder och 4-7 hushåll med torpare, båtsmän eller skogvaktare. Den totala befolkningen var 132 personer.

Den totala mängden djur borde då ha varit minst 300 och kanske så mycket som 500 st. Då är dessutom hundar och katter oräknade.

 

Åker- och körredskap: Fjädervagn, värkvagn, bakvagn, kärra, kjälkar, höskrindor, kolskrindor, slädar är exempel på utrustning som i varierande grad fanns i ett bondehemmanen. En fjädervagn var värd ca 20 riksdaler och var det dyraste enskilda redskapet innan ett tröskverk dyker upp 1862 värt hela 50 riksdaler. Till vagnarna fanns också seldon för olika ändamål tex kyrksele och värksele. Något enstaka fall av ridsadel finns också. Även plog för vinterbehov kunde finnas, då ibland med delat ägande.

 

Snickeriverktyg, smedsverktyg: I princip allt var av trä eller järn och mycket byggdes eller åtminstone reparerades själv. Där för fanns en stor uppsättning verktyg för dessa ändamål. År 1831 ser vi att en slipsten med järnaxel är dubbelt så mycket värd som en med träaxel. Vissa hade mer verktyg av en viss sort än andra vilket ger att man i viss grad specialliserade sej och blev byns expert på något område.

 

Fiskeredskap: Flera av hushållen hade del i en notbåt, ofta en hälft, och en del redskap såsom långnät och sjöta (?) Det kan ändå inte ha varit någon stor del i försörjningen.

 

Guld och silver: Några guld- eller silverringar kunde förekomma, men inte hos de fattigaste.

 

Tenn och koppar: Ljusstake, brännvinsutrustning, husgeråd är exempel på utrustning av tenn eller koppar.

 

Järnsaker: Främst verktyg utförda av järn. Även ljuslykta av järn fanns ofta.

 

Brygg- och laggkärl: Viktiga komponenter som alla hemman har för tex brännvin och öl. Silltunna, mjöltunna, dryckestunna, bryggkar och diverse kärl och ämbar fanns också.

 

Husgeråd: De flesta saker som behövs för att laga och äta mat finns, det är gjorda av trä, järn, koppar och tenn.

 

Glas och porslin: En tydlig fingervisning om rikedom eller fattigdom. Att ha en tallrik, en mugg, en sked och kanske en kniv var den fattiges lott medan andra kunde ha en uppsättning som mer liknade dagens med olika saker för olika ändamål. Några stora uppsättningar av tallrikar, knivar och gaffar fanns dock inte, det var inte aktuellt med några större middagsbjudningar.

 

Linne och sängkläder: Lakan, sängbolsterodyl fanns dock inte fler uppsättningar. När de tvättades var man nog tvungen att bli klar för att ha något till kvällen. Gardiner fanns det en uppsättning för det eller de få fönster man hade. Handdukar har jag inte funnit några, det borde väl ha funnits något att torka sej med efter tvättning.

 

Möbler: Dragsäng med omhänge, kista, skåp, stolar, karmstolar, pinnsoffa, bord. Om en möbel var målad så var det ett stort plus som omnämndes.

 

Mans och qvinnas gångkläder: Här finner vi en hel del finkläder som tex frack, hatt, överrock och kappa, damasker och tom ett paraply. Det var viktigt att kunna klä sej presentabelt när det krävdes. Vardagskläder fanns naturligtvis för olika ändamål, dock inte flera uppsättningar. Man gick nog länge i samma kläder som sen tvättades.

 

Barnens kläder: Dessa finns inte omnämnda i bouppteckningarna men vi vet av beskrivningar över skolgång att de fattigaste inte hade vettiga skor att gå i.

 

Övrigt: Väggur, fickur i silver, spegel.

 

Saker som inte fanns och vad vi kan tänka om det:

Skjutvapen (ett undantag), bruket hade tagit hand om jakträtten när man köpte allas hemman. Troligen fanns det vapen i ett skattehemman som borde ha haft jakt på schemat.

Mattor. Om man hade jordgolv så har ju denna avsaknad sin förklaring, annars brukade man väl ha ganska mycket mattor på trägolven, om inte annat för att hålla värmen. Vilket som var fallet här vet jag helt enkelt inte.

Böcker (förutom bibel och psalmbok) I och med att man normalt inte var läskunning så hade man naturligtvis inga böcker och om man kunde läsa så inbillar jag mej att läsande av skönlitteratur inte sågs som en vettig sysselsättning. Skrivdon och papper lyser också med sin frånvaro.

Tavlor, var troligen en ren lyxartikel som inte var speciellt aktuell.

Krukväxter, de få fönster man hade och som kanske inte ens var glasade skymdes inte av denna lyx.

Leksaker och spel, jag har inte funnit några men man kan ju tänka sej några enkla träsaker som husfar fixat till. Annars var det nog de berömda kottarna som fick gälla de få åren man hade för lek innan man fick börja hjälpa till med hushållet och jordbruket.

Glasögon, fick man klara sej utan även om synen var dålig. Om detta kan vi läsa ibland i husförhörsböckerna.

Lampor och lyktor, fanns det visst men ofta bara en i ett hushåll. Fotogen hade inte kommit vid denna tid så olika typ av oljor som utvanns av tex säl, var nog det man använde.

Trådlöst nätverk, jag bara skojar, men tänk vad dessa människor skulle ha sagt.

 

Skulder och kapital: Många bönder och torpare hade skulder. Det var inte alls ovanligt att dessa var en stor del av eller till och med överskred boets behållning. Den största långivaren totalt sett var Leufsta bruk. Hållnäs sockenmagasin och även Leufstas sockenmagasin var också vanliga långivare, då ofta i form av säckar eller tunnor med utsäde. På 1830-talet hade 3 dödsbon skulder till olika ”Boråshandlanden” dvs handelsmän eller knallar som gick runt och försålde olika saker.

Skulder till privatpersoner visar att det fanns några med ekonomiska tillgångar i bygden. Vanligt är också att detta är nämndemän eller tolvfmän. Även Norling på Flottskär finns bland de långivare som förekommer flera gånger. Att ha fodringar var inte många förunnat, endast ett dödsbo finner vi och det var frälsebonden Jan Jansson (1800-1839) i Göksnåre nr 6 som hade fodringar på 170 riksdaler vid sin död. Nästan aldrig fanns det kontanta pengar hemma i hushållet.

Ränta 5 % betalades på skulder. Inga förändringar av detta har kunnat utläsas under denna period. Det vore intressant att ta reda på om det var någon inflation och i så fall hur mycket. Av Maja Eriksson på Upplandsmuseet som doktorerar i ämnet har jag fått en hel del experttips och information. Om man ägde mark kunde man låna av Riksbanken eller Rikets Ständers Bank som den kallades då. De tog 6% i ränta och under andra halvan av 1800-talet började man t om ta 7 %. Intressant med en skillnad mot här som vi saknar förklaring till.

 

Den trettioförsta och trettioandra bouppteckningen

Publicerad 2014-08-28 21:00:00 i Allmänt,

Även idag blir det 2 bouppteckningar.

 

1823-1852        Olof Friskman (2/10 1800-19/5 1877) Född i Film. Släktnamn Gräs.

Antagen som ordinarie 1823. Tar avsked/avskedas 1852, 52 år gammal. Namngiven på skifteskartan 1839.

Hustru Johanna Berg (1802-21/4 1850) som flyttar in 1826 efter att ha varit piga hos frälsebonde Eric Ersson och sen skattebonde Eric Ersson. Född i Ed.

Hans mor, soldatänkan Maja Andersdotter Gres (1759-26/9 1834) flyttar in från Films socken 1826. Maja Gres har också barnen Anders Ersson i Göksnåre, torparen Eric … i Vavd och dottern Anna som är änka i Griggebo. Hon äger 1 ko och 1 tacka när hon dör i koleran 1834. De får 5 barn innan Johanna dör i lungsot och han blir änkling och ensam med barnen 1850. En av döttrarna, Karin Charlotta (1827-) som flyttat hemifrån och jobbat som piga bla i Årböle och Kärven flyttar hem när hennes far blir ensam.

Sonen Anders Erik (1834-) är 16 år och tar över 2 år senare när han blivit 18. Dottern Johanna är 19 år, Anna Britta 14 och Britta Sofia 10 år. I Johannas bouppteckning ser vi att det fanns 1 häst, 3 kor, 2 kvigor, 1 kalv, 3 får och 2 getter till ett värde av 98 riksdaler. Det fanns en skuld till Norling i Flottskär på 8 riksdaler och till Olof Sjögren i Årböle på 3 riksdaler.

Olof vistas i Wahlö 1876 innan han dör 1877, 77 år gammal.

Den tjugonionde och trettionde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-27 21:00:00 i Allmänt,

Idag blir det dubbelblogg med 2 bouppteckningar i ett paket.

1790-1806        Per (Petter) Friskman (19/11 1768-18/8 1806) Född i Hållnäs. Släktnamn Jansson. Hustru Caisa Ericsdotter (1766-24/3 1817) De får 6 barn. Hon kommer från Göksnåre nr 5. De gifter sej 10/3 och han blir antagen som ordinarie 7/7 1790.

Är i 1795 års ”Generalmunstringsrulla” fortfarande obefaren, dvs har ej, som det heter, varit på sjön.

1/3 1805 dör hans son Eric, 11 år gammal, i ”rödfeber”

Per drunknar 1806, 38 år gammal, okänt var och i vilket sammanhang.

Finns noterad som död i dödboken, dock ej som begravd. I bouppteckningen finns barnen Petter 11 år, Johan 4 år, Lars 2 år, Brita 8 år och Anna 6 år (hennes tvillingsyster Caisa är död) angivna. Han hade då 2 kor, 2 tackor och 2 lamm. Hans totala tillgångar uppgår endast till ca 20 riksdaler varav djuren är ca 35-40%.

Caisa är noterad som utfattig och fattighjon innan hon dör 1817. I hennes bouppteckning stämmer barnens namn och ålder men hon har även Eric 10 år. Caisa måste ha varit höggravid när Petter dog. Caisa har 1 ko, 1 tacka med lamm och en galt när hon dör. Intressant är att hon står noterad för en del i ett fjärdedels mantal frälse i Göksnåre nr 5 till ett värde av 33 riksdaler. Summan av hennes tillgångar uppgår till 66 rd.

 

Den tjugoåttonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-26 21:00:00 i Allmänt,

Nästa båtsmans bouppteckning.

 

1784-1790        Anders Friskman (1749-1790)

Födelseort okänd. Släktnamn Andersson.

Hustru Anna (1748-x/4 1802) och 3 barn. Tidigare namn Kallman som fördubbling från 1767.

Antagen som ordinarie 24/4 1784. Dör i tjänsten i kriget i juni 1790, 41 år gammal.

Kan möjligen ha dött i slaget vid Kronstadt 3-4/6.

Finns ej i Hållnäs dödbok.

Änkan Anna dör i april 1802. Vid bouppteckningen summeras värdet till 30 riksdaler 6 skilling banco 2 runstycken varav drygt hälften hänför sej till djuren; 2 kor, 2 tackor och 3 lamm. Sonen Anders Andersson Kjärf är kronobåtsman i Kärven fram till 1810 när han får avsked, dottern Stina är förlovad med korpralen Johan Bredberg och dottern Anna är ogift. 

Den tjugosjunde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-25 21:00:00 i Allmänt,

Nu har turen kommit till båtsmanstorpet. Detta är den äldsta bouppteckningen jag har därifrån

 

1767-1784        Anders Friskman (14/10 1746-4/7 1805)

Född i Hållnäs. Släktnamn Månsson.

Antagen som ordinarie 1767. Hustru Anna Larsdotter från Göksnåre nr x. (1750-) De gifter sej 1773 och får 6 barn. Anders (1779-) tar sej namnet Hollstedt och flyttar till Norrbo och blir torpare. Lars (1776-1831) som tar sej namnet Hollman och blir sockenskomakare i Göksnåre.

Erhållit Kungl. Krigs Collegie avsked 20/4 1784, 38 år gammal.

Dör i ”magverk” 59 år gammal, då angiven som torpare i Göksnåre. Då finns också barnen Eric 13 år, Maria 19 år och Caisa 17 år i livet.

På skifteskartan 1784 anges Båtsman Friskman på torpet Göksnåre 7:9. I bouppteckningen har han en ko, en halv ko, en tacka och en vallack. Han äger också byggnaderna vid torpet, stuga med förstuga och kammare med spis, en sädeslada, ett fähus, ett stall och en bod. Kreaturen värderas till 10 riksdaler och byggnaderna till 14. Totalt har han egendom minus skulder för ca 44 riksdaler. Om man räknar bort byggnaderna så utgör djuren ca 33% av värdet.

Anmärkningsvärt är att begravnings- och delningsomkostnaderna anges till 9 riksdaler 24 skilling banco vilket verkar högt. Barnens morbror, frälsebonden i Önsbo Lars Larsson tar ansvar för de omyndiga barnen.

Den tjugosjätte bouppteckningen

Publicerad 2014-08-24 21:00:00 i Allmänt,

Ytterligare en generation i Snickars

(1820)-18xx:      Anders Andersson Holldahl (1794-1/4 1846) och Christina Ersdotter från Skållbo (1796-1854) Han är son i huset. De får 7 barn. Finns med på skifteskartan från 1839-44. Tomten har littera 627 på den kartan. När han dör är alla barn i livet, Anders 25 år, Eric 22, Nils Henric 16, Jacob 13, Lars Fredrik 10, Carl Petter 7 och Caisa Maria 18 år. I bouppteckningen angivs 3 kor, 2 kvigor, 1 kalv, 1 gris, 4 tackor med lamm, 1 hälft i en …(30rd) och en liten Dy…. Kreaturens totala värde var 311 riksdaler. Torpet med de andra husen var värda 120 riksdaler och summan av alla tillgångar var 431 rd. Han hade en skuld till svågern och nämndeman Lars Ersson i Kjerfven på 33 riksdaler och lite andra skulder på 11 rd.

Äldste sonen Anders blir frälsebonde i Vedlösa 18xx och näst äldste Erik tar över.

Den tjugofemte bouppteckningen

Publicerad 2014-08-23 21:00:00 i Allmänt,

 

Ytterligare en generation i Snickars, nu dock inte skogvaktare då den sysslan togs över 1791 av de i det "nya" skogvaktarbostället (dvs vårt ställe)

1808-(1820)      Torpare Jakob Olsson (1780-14/4 1852) och Caisa

Nilsdotter (1766-31/3 1842) Hon är dotter i huset. De får en son Carl Andreas (16/11 1824-) som troligen är död före 1842. Hon har Anders (1794-) och Catarina (22/5 1802-) från förra äktenskapet. När Caisa dör har sonen Anders tagit över här. Dottern Catarina är gift med skattebonden och nämndemannen Lars Ersson i Kjerfen. Då deras torp är ett ägandes skattetorp har de skrivit testamente. Bland tillgångarna kan nämnas 2 kor och 1 tacka med lamm. Fastigheten beskrivs som ” 1 torp av ungefär en half tunnas årligt utsäde, slåttat till 20 lass i vidsträckta ägor och nödiga husbyggnader” Värdet sätts till 22 riksdaler 10 skilling banco 8 runstycken. De totala tillgångarna värderas till 132 riksdaler. När sen Jakob dör 1852 är sonen Anders redan död så hans änka Christina och hans hustrus dotter Catarina i Kjärfven är arvtagarna. Endast lösöre för 41 riksdaler finns kvar i boet.

 

Den tjugofjärde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-22 21:00:00 i Allmänt,

 

Detta är nästa generation skogvaktare i Snickars

1791-1808:       Anders Erson Holldahl (1761-1806) och Caisa Nilsdotter från Göksnåre (1766-1842)

De gifter sej 1790 och får 7 barn varav 2 blir vuxna. 1806 när hennes make Anders dör är sonen Anders 11 år, dottern Catarina 5 år och Anna Lis 2 år. I bouppteckningen finns då 1 vallack, 1 föl, 5 kor, 4 kvigor, 3 tackor 1 gumsar och 3 lamm angivna. Han har värden för ca 160 riksdaler minus skulder på 37 riksdaler. Av nettot utgör djuren ca 28 %.

Caisa gifter om sej med Jacob Olsson. 

Den tjugotredje bouppteckningen

Publicerad 2014-08-21 21:00:00 i Allmänt,

Nu har vi kommit till Snickars och den andra generationen skogvaktare där.

1762-1791:       Skogvaktare Erik Andersson (1732-1804) och Caisa/Karin Olofsdotter från Ängskär (1732-1796)

De gifter sej 1758 och får barnen Anna (gifter sej med skattebonden Erik Nilsson i Sörgården), Caisa, Petter, Erik, Nils, Anders Ersson Holldahl, som tar över som torpare här, Olof Holldahl, tunnbindare i Norrköping, Erik, Anders, Eric, Caisa.

Eriks mor änkan Anna tills sin död. När Anna dör 1798 anges värdet på hennes lösöre till 328 riksdaler. Fastigheten värderas här till hela 1500 riksdaler. Det finns en text om den som ännu återstår att tyda. Bouppteckningen efter Erik visar på att han hade 1 vallack och 2 kor, varav 1 ko var sjuklig. Totalt hade han djur och lösöre för ca 80 riksdaler. Torpet, som värderades till 63 riksdaler, beskrivs som ” ett torp av ungefär ½ tunnas årligt utsäde, slåtta till omkring 20 sommarlass och med nödiga husbyggnader” Skillnaden mellan 1500 riksdaler 1897 och 63 riksdaler 1804 måste ha någon förklaring, men den är tillsvidare okänd.

Den tjugoandra bouppteckningen

Publicerad 2014-08-20 21:00:00 i Allmänt,

Denna bouppteckning gäller jordetorpet Västerbo vilket är det som Ulf Eriksson nu äger

 

1788-(1825)      Torpare Jan Jansson Skatberg (19/12 1756-8/12 1831) och Caisa/Katarina Larsdotter (1756-) De är gifta sen 1784 och flyttar in 1788. De har dottern Lena (1783-1860) och får Caisa (1789-) och Anna Greta (6/7 1797-) Han är från Skaten och son till skogvaktare Jan Ersson (-1760) och Helena Hansdotter (-1774) Fadern dog efter att ha blivit smittad av hemvändande båtsmän oklart med vad. Hon är från Göksnåre, troligen nr 1. Änkan Stina Holmgren (1746-) flyttar in från Uppsala 1794 med sin dotter Stina (1789-) Vid sin död visar bouppteckningen att han hade 2 kor, 1 kviga, 1 kalv och en gumse till ett totalt värde av 31 riksdaler. Byggnaderna bestod av en stuga med kammare, en trösklada, 2 bodar 1 fä- och foderhus och 1 källare. Han hade även del i en badstuga. Totalt värderades hans tillgångar till 82 riksdaler. Exklusive byggnader och skulder motsvarade djuren ca 72 % av hans tillgångar. Då dottern Lena 47 år är sjuklig tar dottern Anna Greta och hennes man över och lovar att ”kläda, föda och sköta” Lena till döden. Stället kallas här Västerbo.

Den tjugoförsta bouppteckningen

Publicerad 2014-08-19 21:00:00 i Allmänt,

 

Ytterligare 2 generationer framåt i tiden hittar vi denna bouppteckning för Göksnåre nr 6 den avdelade delen.

1840-1843        Frälsebonden Eric Österberg (10/9 1805-27/11 1843) och Anna Stina Mattsdotter (20/3 1819-) Hon är dotter i huset och han är från Film. Han är noterad på skifteskartan från 1839-44. Tomten har littera 21 på den kartan. De får 3 barn. När han dör är Anna Britta 3 år, Eric 2 år och Matts bara 3 månader gammal. Dottern Anna Britta flyttar 1860 till Göksnåre 7:9 och gifter sej med torparen Lars Eric Hållman. Hans bouppteckning redovisar bland annat 2 hästar, 1 får, 1 ko, 3 kvigor, 1 oxe, 2 kalvar, 3 får, 2 lamm och 1 svin till ett värde av 105 riksdaler. Den totala behållningen är 251 riksdaler men han har skulder på nästan lika mycket, 244 riksdaler. Han är skyldig till Olof Sjögren i Årböle 77 riksdaler, Lars … i Kjerfven 26 rd, Leufsta 89 rd, Leufsta sockenmagasin 32 rd och Hållnäs sockenmagasin 9 rd. Hon gifter hon om sej. 

Den tjugonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-18 21:00:00 i Allmänt,

Detta är 2 generationer fram i Göksnåre nr 6 den avdelade delen

(1825)-1834      Frälsebonden Anders Ersson (10/5 1797-) och Maria Mattsdotter (1791-8/9 1834) Han är son i huset och hon är från Film. De får 2 barn mellan 1825 och 1829. Hon dör i koleran. Pigan Anna Larsdotter (12/7 1789-24/11 1832) dör i magvärk. Hon kom från Leufsta och har en oäkta son Mattias (24/3 1832-) Hennes bouppteckning visar att hon har en guldring och guldörhängen värda 4 riksdaler 24 skilling banco. Utöver kläder består hennes ägodelar av 1 hörnskåp, 1 spegel, 2 askar, 1 koffert, 1 brännvinskagge och 1 sax. Hennes samlade tillgångar värderas till 47 riksdaler och hon har inga skulder. När koleran härjar i byn tar sej drängen Erik Andersson ”Stor-Erik” eller ”Stor-Jerker” an de sjuka och döda. Se bilaga där hans liv och gärningar beskrivs. 

Efterlysning av målat skåp

Publicerad 2014-08-18 19:35:59 i Allmänt,

På Upplandsmuseet finns en akvarell av en Georg Jonsson från Karö som föreställer ett målat skåp.
Skåpet ska ha stått i Göksnåre när det avmålades.
Inskriptionen på skåpet lyder: Målat anno 1834: G.P.S. AS.E.D.
 
 
Texten nertill på bilden (LOS 1842) har inte med detta att göra.
 
Enligt Berit Schutz , som är avdelningschef på Samlingar på Upplandsmuseet bör initialerna tolkas enligt följande exempel:  GPS skulle t.ex. kunna stå för Gustav PersSon och ASED för Anna Sofia EriksDotter. S:et är alltså -son och D -dotter.
 
Vidare enligt henne var såna här skåp vanliga bröllopsgåvor och årtalet står då för när giftermålet ägde rum.
 
Akvarellen som Georg Jonsson gjorde av skåpet skulle kunna vara gjord i början på 1960-talet.
 
Jag har grävt i mina handlingar och i vigselböcker mm men kan inte hitta något par som stämmer in på detta.
 
Min fråga är: Är det nån som känner igen det eller kanske till och med har det hemma ?
 
Alla informationer är av intresse.

Den nittonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-17 21:00:00 i Allmänt,

Nu är vi framme i det sista egentliga hemmanet dvs Göksnåre nr 6 det avdelade hemmanet.

Det är det som idag är Svante Olssons.

 

(1753)-(1787)   Frälsebonden Eric Mattsson (14/3 1728-29/9 1787) och Brita Ersdotter (x/3 1723-13/10 1807) Han är son i huset och hon från Kussil. Han finns omnämnd i handlingarna från 1780 års ägodelning av skog. De gifter sej 1753 och får 6 barn mellan 1754 och 1786. Sonen Erik Eklund (1757-) står angiven med anteckningen ”studiosus Gymnasist” När hon dör efter att varit änka i 20 år ser vi i hennes bouppteckning att hon har 5 ägodelar till ett värde av 4 riksdaler 4 skilling banco. Hon bodde hos sin son Mats Erssson och döden angavs till januari 1808. Sonen Mats tar över.

Historisk cykeltur

Publicerad 2014-08-14 21:00:00 i Allmänt,

I förra veckan tog vi en liten tur runt Göksnåres södra delar och in i Österleufsta socken.

Först letade vi upp Kallnäs.Det var en by söder om norra Åsjön som hade ca 5 gårdar eller torp. 1669 sålde Göksnåres alla skattebönder (alla i byn var skattebönder då) Kallnäs till Emanuel De Geer. Hur historien efter det ser ut vet jag inte men idag finns endast ett hus kvar. Vi besökte naturligtvis det ovh träffade mannen som sen 1989 ägde det. 

 
Efter det fortsatte vi mot Skälsjön. Där ligger en av de "satellitbyar" till Leufstabruk där de flesta "enkla människor bodde, nämligen Skälsjötorpen. Där fick vi en pratstund med ett par som hade ett av dessa torp.
 
 Efter lite krokvägar på cykel kom vi fram till Leufstas herrgård från norrsidan.

Sommarens femte historiemöte, del 3

Publicerad 2014-08-13 21:00:00 i Allmänt,

 

Här kommer det tredje resultatet av mötet med Sven-Erik. Vi har hittat den avdelade delen av Göksnåre nr 2. Jag har hela tiden trott att den fanns nere på Norrgården tillsammans med den ursprungliga delen. Maria har inte känt igen det jag envisats med men nu kan jag släppa det. Den avdelade delen av Göksnåre nr 2 är det som idag är Hans och Kerstins fastighet.

Göksnåre nr 2, Göksnåre 7:7, Frälsehemman, (Karlsson)

 

¼ mantal           Etablerat som fastigheten Göksnåre nr 2 ¼ mantal troligen starx efter 1820.

Finns inte med i Svenska Gods och Gårdar D10,1938

Finns med i Sveriges bebyggelse, Uppsala län D2, 1949

Finns ej 1822

Finns 1839 men anges bara med ordet ”Tomt” Littera 562,563.

Bostadshus byggt ca 1870.

Anges som utflyttad gård 1869.

Vid renovering av det nuvarande huset upptäcktes att en grund till ett mindre hus fanns under detta hus.

1820-1830        Per Persson (1780-1/3 1841) och Brita Jansdotter (1773-19/5 1843) De flyttar från Filsarby, Tegelsmora 1819 till Hållnäs. Troligen är det när ”stora huset” byggs och hemmanet delas. Han är noterad på skifteskartan från 1823. Tomten med husen har inte angivits men de skiften han får är nr 31-62. De har 4 barn födda mellan 1806 och 1816 födda i Tegelsmora. När han dör har hans son Pehr redan gift sej och tagit över. Dottern Catarina, 31 år, är gift med drängen Hans … i Göksnåre, Greta Stina är 26 år och Britta är död. Britta var tidigare gift med drängen Olof Hållgren i Barknåre och de har dottern Maja Britta 4 år. I bouppteckningen har han 2 får och övriga ägodelar till ett värde av 23 riksdaler. Efter skulder och omkostnader finns bara 9 riksdaler 6 skilling banco kvar i arv.

1830-1849        Pehr Persson (20/1 1806-) och Anna Brita Andersdotter (19/10 1809-) Han är son i huset. Hon är född i Vavd. Han är inte noterad på skifteskartan från 1839-44 men är tydligt angiven i en sammanställning över byns skatte- och frälsebönder. Det finns ingen tomt på den kartan som stämmer med denna fastighet. De får 5 barn mellan 1833 och 1846. Pehr är kanske den som hämtar förnödenheter i Lill-Kärven när socknen är satt i karantän. Det kan också ha varit hans namne i det andra Göksnåre nr 2. De flyttar 1849 till Slada och blir torpare.

1849-1871        Bonden Jan Erik Nyman (9/8 1816-21/5 1871) och Anna Maja Jansdotter (3/4 1828-) De flyttar in ifrån Österleufsta, där de är födda, 1849 och får 7 barn mellan 1849 och 1870. Hennes mor Anna Stina Jansdotter (1/1 1801-) bor också här. Sonen Jan Petter tar över.

1871-1892        Frälsebonden Jan Petter (Nyman) Jansson (30/3 1852-) och Greta Stina Jansdotter (21/10 1853-26/3 1885) Han är son i huset. Hon är dotter från Göksnåre nr 3. De gifter sej 1876 och får 4 barn mellan 1877 och 1884. När hon dör gifter han om sej samma år med Amanda Johanna Karlsson (17/10 1858-) Hon har varit piga hos skogvaktaren i Göksnåre men kommer ursprungligen från Lönnö där hon var dotter till fjärdingsman Anders Carlsson och hans hustru Maria Lovisa Kallberg. De får 3 gemensamma barn mellan 1886 och 1890. De flyttar till Österleufsta 26/4 1892.

1891-1904        Hemmansbrukare Olof Larsson (28/8 1851-) och Katarina Matilda Hållsten (14/12 1861-) Gifta 1887 och flyttar in från Göksnåre 7:12 den 3/11 1891 där de bott som torpare. Han har 3 barn födda 1878 till 1885 i ett tidigare gifte. De har ett barn som lever och får nu Johan Adolf (29/10 1892-) gift med Josefina Mattsson i Vavd, Axel Gideon (8/4 1894-) gift med Elsa Mattsson i Vavd och sen med Elin Karlsson i Edsätre, Ada Albertina (25/5 1898-) gift med Ossian Holmström i Malen, Ester Matilda (575 1896-), Emma Josefina (29/10 1902-) gift med Karl Vallin i Stav i Västland och Märta Ottilia (13/12 1905-) gift med Joel Vallin i Stav i Västland. Hennes föräldrar förre frälsebonden från Göksnåre nr 5 Jan Olof Hållsten (22/1 1827-) och Lena Katarina Lund (10/11 1836-) flyttar in 1892 när sonen Johan Gustav Jansson som brukat det stället flyttar med sin familj till Wahlö. De bor här 1 år innan de flyttar till Wahlö 1893. De själva flyttar till och köper Årböle nr 2 1/32  1904.

1905-1909        Hemmansbrukare Axel Jakobsson (23/3 1878-) och Maria Matilda Andersson (5/5 1879-) med hennes före äktenskapet födda Elsa Matilda (20/6 1898-) och deras gemensamma Magnus (14/11 1907-) De är gifta sen 1899 och flyttar in från Kullen i Årböle. De flyttar till Harg 1909.

1910-1930        Erik Axel Eriksson (25/9 1883-1965) och Maria Albertina Bergström (7/9 1882-) Han är från Österleufsta och hon dotter till skogvaktare Adolf Vilhelm Bergström. De är gifta 1907 och får 5 barn. De flyttar in från Göksnåre nr 4. Hennes mor Maria Kristina Larsson flyttar in 1920 med sina barn, Albertinas syskon. På den fastighetsdelning som Gimo-Österby gör 1925 blir detta Göksnåre 7:7 De flyttar till Valö 22/4 1929 medan hennes mor flyttar till Göksnåre 4:3 1930. De kommer tillbaka till Göksnåre 1933 när de flyttar in i Göksnåre 4:15. Från 1925 till 1930 bor skogsarbetaren Johan Emil Holmgren (18/7 1891-) och Elin Matilda Lindkvist (26/10 1880) troligen i den äldre lilla stugan. Han är från Kumlet och hon flyttar in från Göksnåre 43B. De flyttar till Västland 1930, och han till sin bror i Göksnåre 7:9.

1930-1970        Hemmansägare Karl Gunnar Karlsson (25/11 1903-19xx) och Anna Ottilia Eriksson (22/9 1901-) Han är född i Ängskär som son till Karl Johan Jansson (15/7 1876-14/5 1956) och Maria Lovisa Jansson (5/10 1876-26/7 1922) och hon i Göksnåre nr 3 men båda flyttar in från Vavd där de varit dräng respektive piga på 2 olika ställen. Han är förövrigt halvbror till Hilda i Ängskär och Anna Lovisa Karlström i gamla skogvaktartorpet. De gifter sej 1930 och får barnen Karl Rune (21/12 1931-20/12 1979) och Karin Ingegerd (8/11 1933-) De är omnämnda i ”Sveriges bebyggelse 1949”

1970-1979        Rune (21/12 1931-20/12 1970) och Britt Irene Karlsson (18/4 1934-) De bor på övervåningen och hans föräldrar bor kvar nere och brukar gården. De får sonen Hans (6/3 1955-) och dottern Inger Margareta (1/2 1966-) (se Göksnåre nr 5, 7:15) Britt Irene bor kvar ensam efter hans bortgång och flyttar sen till Gudinge.

1979-                  Hans Karlsson och Kerstin Bäckman. Han är son i huset och hon är från Skellefteå med släktnamnet Frost Persson Bäckman, ursprungligen från Dalarna.

sommarens femte historiemöte, del 2

Publicerad 2014-08-12 21:00:00 i Allmänt,

 

Detta är del 2 av resultatet av historiemötet med Sven-Erik.
Finns det nån som vet mer om detta torp ?
Grunden finns kvar.

Göksnåre Nybygget,

Tillhör Göksnåre nr 4.

Finns inte med i Svenska Gods och Gårdar D10,1938

Finns inte med i Sveriges bebyggelse, Uppsala län D2, 1949

Finns inte på karta 1823.

Finns inte 1839.

Finns inte 1869.

Byggt 1876.

Ödet efter 1886 är okänt.

1876-1884        Nybyggare Olof Larsson (28/8 1851-) och Augusta Forslund (1853-1885). De har byggt detta torp på Göksnåre 4:s mark 1876. Här får de barnen Johan Adolf (26/3 1877-6/9 1885), Maria Augusta (29/12 1878-) gift Vestström i Årböle, Karl Edvard (28/7 1881-) flyttar till Vavd och Gustav Emil (25/12 1883-7/3 1884) De flyttar tillbaka till Göksnåre 7:12 år 1884. Samtidigt som hans svärföräldrar flyttar därifrån och hit.

1884-1886        Torparen Jan Erik Forslund (11/2 1824-26/4 1886) och Gustava Ersdotter (18/11 1817-) De flyttar hit från Göksnåre 7:12 och deras dotter med familj flyttar tillbaka dit. Troligen flyttar hon tillbaka till sin dotters familj när hon blir änka. Om hon bor kvar här flyttar hon i alla fall med de 1991 till Göksnåre nr 2.

 

Sommarens femte historiemöte

Publicerad 2014-08-11 21:00:00 i Allmänt,

Semestern är slut och tiden går åt till annat än forskning. Det har i och för sej varit mycket annat på semestern också men en hel del har vi väl samlat på oss. Jag har sommarens femte historiemöte med Sven-Erik och det sjätte med Lillemor att redovisa. Det blir uppdelat på fyra olika inlägg för lika många berörda fastigheter. Dessutom har jag en liten historisk cykeltur att berätta om. Bouppteckningarna fortsätter och ska sen avslutats med en sammanfattning och analys.
Förmodligen till helgen räknar jag med att få del av en hel del material som Roine Henriksson samlat på sej. Det är troligen en guldgruva som kan vara mycket intressant. Ett besök hos Leif Sörehall är också tänkt om någon vecka.
Även ett uppföljande besök hos Margareta Sjöberg ska hinnas med. Ni som inte är nämnda är inte glömda men man måste ju börja någonstans. Jag håller även på och skriver på en berättelse om ett tänkt Göksnåre på 1200-talet. När hösten kryper på blir det även en del besök på KB, jag har en lista på intressant litteratur att kolla. Även Tradera innehåller en del godbitar som jag ropar in, redovisning kommer.
Det vore mycket roligt om någon skulle vilja skriva någon liten berättelse om något man varit med om i byn. Det behöver inte vara något märkvärdig bara det handlar om byn och dess människor. De flesta av er som läser detta har något att berätta !
 
Här kommer den uppdaterade verisionen av historien om Sven-Eriks hus:
 

Göksnåre 7:12, jordetorp (Sven-Erik)

 Tillhör Göksnåre nr 4.

Finns inte med i Svenska Gods och Gårdar D10,1938

Finns med i Sveriges bebyggelse, Uppsala län D2, 1949

Benämns backstuga 1823.

Finns1839. Littera 417 på kartan.

Benämn jordetorp 1869.

Friköpt 1930.

Nuvarande hus byggt 1937. Första våningen är byggd med stående timmer som tagits från det gamla huset. Centralvärme installerades 1955.

1817-1843        Backstugemannen Erik Mattsson (22/4 1786-27/3 1865) och Britta Stina Jansdotter (20/10 1779-15/12 1855) Han är från Göksnåre nr 6 och hon från Filsarby, Tolfta. De gifter sej 1810 i Uppsala, flyttar hit och får barnen Anna Caisa (4/12 1810-) och tvillingarna Stina Lisa och Gustava (8/11 1817-) I husförhörslängden för 1803-09 står det följande om Eric: undergått uppskrift 9/7 1807 för …1808.  I husförhörslängden för 1810-16 står han angiven som: Nybyggaren. 1817 står det något som tolkas som att far och son delar på en dräng. Troligen har Eric då flyttat hit till ”Nybygget då”. Soldatänka Greta Larsdotter Sundholm (-28/1 1857) bor också här. Sjömannen Jan Erik Sats (20/6 1820-18/1851) flyttar in 1843 och gifter sej med dottern Gustava Ersdotter (8/11 1817-)

1843-1851        Sjömannen Jan Erik Satts (20/6 1820-18/6 1851) och Gustava Ersdotter (18/11 1817-) Han är från Gefle och hon är dotter i huset. De gifter sej 1843 och får 3 barn Jan Erik (28/3 1843-), Lars Gustaf (13/6 1846-) och Per Alfred (22/1 1849-) När Jan Erik dör gifter Gustava om sej.

1853-1875        Sockenskomakardrängen Jan Erik Forslund (4/12 1824-1886) och Gustava Ersdotter (8/11 1817-) Han är från Forsmark. De gifter sej 1853 och får 3 barn tillsammans, Augusta (30/9 1853-1885), Johanna Kristina (5/4 1857-) och Anna Lovisa (27/6 1860-) Hon gifter sej med skräddaren Johannes Fjällman Jonsson (25/12 1850-23/5 1891) och flyttar in i Göksnåre 4:7. Här bor också hennes far gamle torparen Erik Mattsson (22/4 1786-27/3 1865) Dottern Augusta gifter sej 1875 med Olof Larsson (28/8 1851-)

1875-1876        Dräng och torpare Olof Larsson (28/8 1851-) och Augusta Forslund (1853-6/1 1885). Han är född i Storsten men hade jobbat jobbat som dräng både i Hållnäs och Österlövsta. Han och hans bror jobbade dessutom på järnvägsbyggen med stambanan i Gävle. De gick de till fots mellan Hållnäs och Gävle. 1873 blev han dräng i Göksnåre 4 hos Anders Petter Eriksson. Hon är dotter i huset. De gifter sej 1875 och får en dotter Emma Kristina (21/6 1875-2/10 1894) De flyttar till ”Nybygget” som Olof byggt på Göksnåre 4s mark 1876.

1876-1883        Torparen Jan Erik Forslund (11/2 1824-26/4 1886) och Gustava Ersdotter (18/11 1817-) bor kvar till 1883 då de flyttar till Göksnåre Nybygget och deras dotter med familj flyttar tillbaka hit.

1884-1885        Torpare Olof Larsson (28/8 1851-) och Augusta Forslund (1853-12/1 1885). De flyttar tillbaka hit från ”Nybygget” De får sitt sjätte barn Erik August (6/1 1885-) Sex dagar senare dör Augusta endast 32 år gammal, troligen i sviterna efter förlossningen.                   

1886-1891        Torpare Olof Larsson (28/8 1851-) och Katarina Matilda Hållsten (14/12 1861-) Hon flyttar in 30/10 1886 från grannhuset Göksnåre 7:11 där hon var dotter i huset. Hon kommer för att hjälpa till med barnen men gifter sej sen med Olof 5/1 1887. De får Johan (11/8 1878-31/11 1889) och Gustav Emil (28/7 1890-) gift med Elsa Zettergren i Torphaga. 1891 flyttar de vidare till Göksnåre nr 2, det som kallas Gunnars dvs Göksnåre 7:7.

1891-1894        Carl Erik Engström (7/3 1845-21/9 1894) och Helena Katarina Larsdotter (2/4 1843-1905) De flyttar in från Vavd där de var torpare och gifta sen 1871. De får 3 barn mellan 1867 och Johanna Vilhelmina (1875-) Sonen Per Gustaf tar över när pappan dör. Modern Katarina bor kvar, Helena Katarina får en oäkta son 2 månader efter att Carl Erik dör. Hon bor kvar med flera nya tills hon dör 1905.

1894-1897        Torpare Per Gustaf Engström (8/3 1875-) Han är son i huset. Flyttar ensam till Österleufsta 1897.

1898-1899        Torpare Carl Johan Olsson (8/8 1876-) och Augusta Ekman (23/10 1874-) Hon är född i Stora Tuna, Dalarna och han i Tolfta. Han flyttar in från Göksnåre nr 2 där han var dräng och hon från Nyvret, Lönnö där hon var piga. De gifter sej 1898 och flyttar till Elfkarleby.

1899-1909        Torpare Johan Fredrik Löfström (15/6 1845-) och Anna Katrina Mattsson (6/12 1858-) De flyttar in från Göksnåre nr 1. De är gifta sen 1879 och får 6 barn mellan 1880 och 1898. Dottern Anna Kristina Löfström (7/1 1880-) gifter sej 1904 med Karl Robert Holmgren (30/6 1878-) och de flyttar hit. Alla flyttar sen till Forsmark 1909.                         

1909-1920        Skomakare och torpare Karl Adolf Hållsten/Jansson (18/5 1879-) och Ida Maria Andersson (1/7 1878-) De flyttar in från Boda, Bölö men hon kommer från Hage i Barknåre och han är från Göksnåre 7:11. De får 4 barn 1903-1914. Flyttar till Västland 1920. 

1920-1953        Brukstorpare och skogsarbetare Carl Ossian Holmström (11/12 1893-1/3 1970) och Ada Albertina Olsson (25/5 1898-28/12 1982) Han kommer från Malen där han är född och hon kommer från några tjänster som piga men är född i Prästgården som dotter till brukaren där. De gifter sej 1920 och får 2 barn. Carl Elias Tage (10/2 1922-13/1 1984) och Tore Julius (9/12 1925-) De är alla omnämnda i ”Sveriges bebyggelse” 1949. Tore Julius, linjearbetare, flyttar till Sigtuna 1948. Gift med Doris Ingeborg Sörehall från Göksnåre nr 4. De får barnen Birgitta (16/9 1951-) och Maria (9/3 1950-) De flyttar till Vallentuna 1954. På den fastighetsdelning som Gimo-Österby gör 1925 har tomten littera 49. Det är nu fastighetsbeteckningen 7:12 tillkommer.

1953-1984        Carl Elias Tage Holmström (10/2 1922-13/1 1984) och Helfrid Andersson (9/3 1924-xx/12 2005) Han är son i huset och hon är dotter från Snickars. Tage får diagnosen MS när han är 20 år gammal och får sjukpension ca 1962. De får barnen Nils Åke (12/5 1954-), Sven Erik (20/4 1956-) och Ulla Britt (14/4 1959-) Bor i Borås. Sonen Sven Erik tar över.

1984-                  Sven-Erik Holmström (lantarbetare och djurbonde) och Anna Holmström (polis) Helfrid bor kvar till 2001 när hon flyttar till Wesslandia i Karlholm.


 

Den artonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-10 21:00:00 i Allmänt,

Ytterligare en generation i Göksnåre nr 6, Björkeholm kommer här.

1842-1848        Frälsebonde Matts Ersson (12/3 1814-5/3 1887) och Brita Stina Jansdotter (28/9 1802-28/5 1848) Han flyttar in från Österleufsta men är född i Edvalla och de gifter sej 1842. Hon har 4 barn från förra giftet, se ovan. Han har 4 barn sen tidigare, födda mellan 1831 och 1842. De får ett gemensamt barn 1845. När hon dör 1848 är hennes son Johan 21 år, Lars Erik 12, dottern Brita Christina 17 och Greta Lena 8 år och deras gemensamma dotter Chatarina Matilda är 3 år gammal. Bouppteckningen visar att det fanns guld och silver för 25 riksdaler, tenn och kopparsaker för 42 rd, järnsaker för 20 rd, husgeråd 25 rd, sängkläder 14 rd, snickarverktyg 3 rd, diverse verktyg 11 rd, brygg- och laggkärl 6 rd, glas och porslin 3 rd, linne och qvinnokläder 24 rd, åker och körredskap 71 rd, diverse 6 rd, kreatur (2 ston, 2 hästar, 6 kor, 1 kviga, 1 galt, 1 sugga, 13 tackor, 12 lamm och 2 gumsar) 231 rd, ett lån till Jan Jacobsson i Slada 46 rd och ett till Per Jansson i Vavd 8 rd. Skulderna var små summor till 6 olika personer för sammanlagt 28 riksdaler. Tillgångarna var netto på 543 riksdaler. Matts gifter om sej och bor kvar.

Den sjuttonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-09 21:00:00 i Allmänt,

Nästa generation i Göksnåre nr 6

(1826)-1842      Frälsebonde Jan Jansson (5/5 1800-28/8 1839) och Brita Stina Jansdotter (28/9 1802-28/5 1848) Han är son i huset. Han är noterad på skifteskartan från 1839-44. Tomten har littera 95 på den kartan. Här finns också en icke namnangiven tomt med littera 96. De får 5 barn mellan 1826 och 1839. När han dör har han 1 sto, 2 hästar, 4 kor, 2 kvigor, 2 kvigkalvar, 11 tackor, 3 lamm och 1 sugga till ett värde av 131 riksdaler. Han har kläder för 22 riksdaler och alla ägodelar är värda ca 330 rd. Utöver det har han fodringar och utlånade pengar för ca 170 rd. Samtidigt har han skulder på 172 rd bla till Jan Jansson i Julö 100 rd och Leufsta 15 rd. Änkan driver själv gården till 1842 då hon gifter om sej.

Den sextonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-08 21:00:00 i Allmänt,

Som den uppmärksamme läsaren noterat blev det lite strul med ordningsföljden för Göksnåre nr 5. Nu är vi framme vid den första delen av Göksnåre nr 6 dvs Björkeholms.

 

(1798)-(1826)   Frälsebonde Jan Jansson (1774-14/4 1855) och Greta Ersdotter (1774-21/11 1831) Han är son i huset. Hon är dotter från Göksnåre nr 5. År 1820 är hans far angiven med eget hushåll här. Tomten med husen har inte angivits men de skiften han får är nr 215-249. De gifter sej 1797 och får 8 barn mellan 1798 och 1815. När Greta dör är 7 av barnen i livet. Sonen Jan har tagit över hemmanet, Anna Greta är gift med frälsebonden Jan Jansson i Julö, Eric är gift i Gefle, Lars är ogift 24 år, Anders är ogift 22 år, Mats är 19 och Petter 17 år. Hennes tillgångar värderas till 152 riksdaler varav 40 rd för kreaturen som består av 1 ko, 2 ston, ½ kalv och 4 tackor. Hon har även en fjäderkärra och en åkskrinda värda 30 rd.

Den fjortonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-07 21:00:00 i Allmänt,

Detta handlar om den andra delen av Göksnåre nr 5, dvs där Bertil och Lillemor håller till nu.

17(80)-1804      Frälsebonden Eric Ersson (1749-14/1 1818) och Anna Ersdotter (1747-1809) De gifter sej 1776 och får 3 barn mellan 1777 och 1786. Han är son i huset  och hon kommer från Göksnåre nr xx. Han finns omnämnd i handlingarna från 1780 års ägodelning av skog och i historien om Flottskärs gård 1781. När han dör, 69 år gammal, har sonen Eric tagit över och dottern Maria är gift med tjänstedrängen Eric Vyman(?) i …holm. Som gammal änkeman har han kvar 1 vallack och en ko. Han har även del i ett brännvinskärl. Totalt har han tillgångar för 1 riksdaler minus en skuld på 4 rd som har något att göra med Marias bröllop.

Den femtonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-06 23:51:39 i Allmänt,

Detta är fortsättning på den andra delen av Göksnåre nr 5.

1804-1837        Frälsebonden Eric Ersson (20/2 1783-16/2 1837) och Anna Nilsdotter (6/1 1784-4/2 1850) Han är son i huset. Tomten med husen har inte angivits men de skiften han får är nr 132-148. De gifter sej 1806 och får 9 barn mellan 1808 och 1828. När han dör har de 7 barn i livet, sönerna Anders 24, Eric 23, Carl Petter, 18 och Nills 17 samt döttrarna Anna Maria 28, Lena Caisa gift med frälsebonde Lars Eric Larsson i Göksnåre och Johanna 8 år. På fädernesidan sägs han ha skattebonden Anders Ersson och skattetorparen Anders Andersson som släkt. Kollas. Bouppteckningen visar att han hade 3 hästar, 1 sto, 5 kor, 1 kviga, 1 oxkalv, 1 kvigkalv 1 galt, 16 tackor och 8 lamm till ett värde av 124 riksdaler. Summan av tillgångarna uppgick till 251 riksdaler men där fanns också skulder på 212 rd. De han var skyldiga var Carl Andersson i Griggebos omyndige son Carl Fredrik 40 rd, LG Holmkvists omyndiga barns arv 13 rd, Eric Ersson i Vavd 15 rd, Lars Nilsson i Skållbo 24 rd, Boråshandlarna Bengt Andersson, Johan Larsson och Johansson tillsammans 26 rd. Sonen Eric tar över.

 

Den tolfte bouppteckningen

Publicerad 2014-08-06 21:00:00 i Allmänt,

Detta gäller Göksnåre nr 5 när det fortfarande var ett skattehemman.

(1772)-1786      Skattebonden Eric Larsson (x/10 1730-20/10 1804) och Anna Mattsdotter (x/3 1736-5/6 1811) Han är son i huset och hon kommer från Stånggrund. Han finns omnämnd i handlingarna från 1780 års ägodelning av skog. De gifter sej 1762 och får 6 barn mellan 1762 och 1778. Hans mor bor kvar tills hon dör. Han dör av lungsot. När han dör omnämns Anna som den ”gamla enkan” 68 år gammal. Förutom sonen Lars som tagit över hemmanet omnämns de andra barnen. Eric Hållsten i Östhammar, Mats Ersson tjänstedräng, Caisa gift med ordinarie båtsman Petter Friskman, Anna ogift 33 år, Greta gift med bondsonen i Göksnåre nr 6 Jan Jansson. Bouppteckningen omfattar bla 5 djur till ett värde av 17 riksdaler. Änkan tilldelades hälften av värdet och barnen delade lika på den andra hälften. Hemmanet, och troligen merparten av djuren, hade sonen Lars redan tagit över. Hennes bouppteckning uppgår till ca 32 riksdaler varav hälften av värdet består i en ko. Alla 6 barnen uppgavs vara gifta och närvarande och de delade lika på arvet efter sin mor.

Den elfte bouppteckningen

Publicerad 2014-08-05 21:00:00 i Allmänt,

(1847)-(1882)   Skattebonde Eric Ersson (7/5 1822-2/5 1885) och Anna Brita Vahlberg (19/1 1827-2/5 1885) Han är son i huset och hon kommer från Andersbo, Film där hennes far var gruvförman i Vigelsbo gruvor. Hennes äldre syster Margareta Vahlberg (29/8 1822-) flyttar samtidigt hit, gifter sej med den yngre sonen Anders Ersson (13/1 1825-) och de flyttar tillbaka till hennes föräldrahem. Eric och Anna Brita gifter sej 1847 och får 9 barn mellan 1847 och 1874. Den äldsta är den blivande skolläraren Carl Erik Eriksson. Hans berättelse finns i en bilaga. När fadern Eric dör 1862 omnämns hans övriga barn som så att Anders Ersson bor i Andersbo, Film, Jan Ersson bor på Gräsön, Carl Olof Ersson (oklart) Johanna är gift med bonden Eric Gustaf Zettergren i Uddarby, Dannemora. Han har själv 2 kor, 2 tackor med lamm och 1 gumse värderade till 59 riksdaler. Hela hans kvarvarande bo värderas till 225 riksdaler. Han har också en skuld till mågen Zettergren på 34 riksdaler. När nuvarande Eric dör tar sonen Anders Gustav över.

Den trettonde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-04 01:23:40 i Allmänt,

Detta göller fortfarande Göksnåre nr 5.

(1825)-(1855)   Frälsebonden Per Larsson (9/3 1802-26/3 1855) och Kaisa Larsdotter (25/9 1796-) Hon är dotter i huset. Han är noterad på skifteskartan från 1839-44. Tomten har littera 57 på den kartan. De gifter sej 1823 och får 6 barn mellan 1825 och 1840. När han dör har de 5 barn i livet, nämligen sonen Lars Petter som redan är gift och troligen tagit över, Eric Gustaf är 20 år, Andreas 19, Anna Caisa 24 och Brita Stina 17 år. Boet innehåller 4 kor, 1 kviga, 1 oxe, 2 kvigkalvar, 4 tackor med lamm, 1 häst och 3 ston värderade till 139 riksdaler. Hela boet är värt 297 riksdaler men skulderna är ännu större, 323 rd. Långivarna är bland andra Leufsta 44 riksdaler, Nordling i Flottskär 5 rd, Hållnäs sockenmagasin 76 rd. Det finns dessutom 3 personer i Vavd och Magön som är angivna som förmyndare och som han är skyldig sammanlagt 128 riksdaler. Även arv omnämns här. Kan detta ha med den förre ägaren, skattebonden Lars Erssons barn att göra ?

 

Den tiionde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-04 01:12:02 i Allmänt,

 

Detta gäller skattehemmanet Göksnåre nr 4.

(1810)-(1824)   Skattebonden Erik Nilsson (10/8 1763-7/1 1837) och Anna Ersdotter (8/4 1759-28/4 1808) Han är son i huset och hon är dotter till skogvaktaren Erik Andersson i Snickars. Han är noterad på skifteskartan från 1823. De skiften han har får nr 273-305. De gifter sej 1786 och får 8 barn mellan 1786 och 1803. Hon dör i lungsot 1808. Då lever alla 8 barnen och är mellan 5 och 22 år gamla. Äldsta sonen Nils är landvärnssoldat. Olof Larsson i Ängskär och Eric i Hjälmunge representerar de omyndiga barnen. Bouppteckningen efter henne upptar 5 hästar, ½ föl, 5 kor, 2 kvigor, 2 ??, 1 kalv, 9 får, 2 ?? och 1 sugga, totalt värde 82 riksdaler. Till hennes ägo räknas också 1/5 av skogvaktarefastigheten i Göksnåre till ett värde av 5 riksdaler 4 skilling banco. Hennes totala tillgångar uppgick till ca 154 riksdaler men hon hade också skulder som uppgick till ca 80 riksdaler. I detta fall är värdet på hennes djur större än hennes nettotillgångar. Erik gifter han om sej samma år med Stina Ersdotter (1760-4/9 1834) Hon kommer närmast från Hjelmunge där hon varit gift med skytten Lars Wiklund (1767-1808) Ho är född i Lönnö med Olof Lönn och hans hustru Maria som föräldrar. Hon och en dräng, Anders Andersson (9/10 1812-4/9 1834) dör i koleran. Hennes bouppteckning visar att hon inte hade några arvingar. Närmaste släktingar var systrarna Elisabet gift med bruksarbetaren Eric Larsson i Engskär och Maria Ersdotter i Sikhjelma ogift 63 år. Hon ägde 2 kor och 2 tackor med lamm och sammanlagt värden för 84 riksdaler som Eric och systrarna delade lika på. Fadern avstyckar fastigheten i 2 lika stora delar (1/4 mantal) Den näst äldste sonen Eric tar över här någon gång mellan 1823 och 1825. Nästa son Anders får samtidigt den avstyckade delen Kumlet. När Eric dör omnämns hans barn i äktenskapet med Anna där, förutom ovan nämnda, Lisa Ersdotter gift med skattetorpare Eric Englund i Engskär, Chatarina gift med frälsebonde Marcus Larsson i Kårbo, Västland, Anna gift med statardrängen Mats Kjällberg i Åkerby och Lena gift med torparen Eric Wahlber i Wahlö socken. Enligt en frivillig överenskommelse delas lika mellan bröder och systrar. Enligt hans testamente ärvde (äldste) sonen åtskilligt av lösöre, persedlar och en revers på 40 riksdaler. De totala tillgångarna uppgick till 109 riksdaler.

Den nionde bouppteckningen

Publicerad 2014-08-01 21:00:00 i Allmänt,

Detta gäller den andra Göksnåre nr 3:

 

1835-1867        Frälsebonden Lars Erik Larsson (30/1 1813-) och Lena Kajsa Ersdotter (9/7 1816-) Han flyttar in från Kärven, där han var dräng, 1835 och hon flyttar in från Göksnåre nr 6, där hon var piga 1836, då de också gifter sej. Han är noterad på skifteskartan från 1839-44. Tomten har littera 114 på den kartan. De får 9 barn mellan 1838 och 1859. En av sönerna Carl Peter dör 1865, 24 år gammal. Dödsorsak: Uppbränd i kolmila. En annan son, Nils Henrik dör 1867, 17 år gammal, av nerffeber. Nervfeber är lika med tyfus och detta år utbryter en epedemi av tyfus i Hållnäs. Se vidare i bybeskrivningen. Hans föräldrar Lars Ersson (1777-1847) och Caisa Larsdotter (1781-18/12 1847) bor också här. När hon dör anger bouppteckningen hennes ägodelar till ett värde av 16 riksdaler. De flyttar till Kuggböle 1867.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela